Single Blog

Wat Nederland volgens deze onderzoeker moet doen in de strijd tegen eetstoornissen

Eetstoornissen maken jaarlijks nog te veel slachtoffers. Dr. Greta Noordenbos, verbonden aan de Universiteit Leiden, sprak met ouders van overleden anorexiapatiënten om te kijken hoe de zorg beter kan.

Bron LindaNieuws.nl| Erik van Dam

Ze formuleert 24 aanbevelingen waarmee de zorg voor eetstoornispatiënten verbeterd kan worden. Wij belden haar op.

U verdiept zich al vele jaren in preventie en herstel van eetstoornissen. Wat was de aanleiding voor dit onderzoek?
“Ik doe al jaren onderzoek, maar hoor nog steeds vaak over eetstoornispatiënten die komen te overlijden. ‘Hoe komt het toch dat er nog zo veel mensen overlijden, terwijl ze toch zo veel behandelklinieken hebben in Nederland?’, vroeg ik me toen af. Ik wilde weten wat de behandelgeschiedenis is van de mensen die zijn overleden als gevolg van een eetstoornis. Samen met een collega ben ik daarmee aan de slag gegaan en heb ik de ouders van overleden patiënten geïnterviewd.”

U zegt: een eetstoornis hoeft niet altijd tot de dood te leiden.
“Nee, zeker niet. Als mensen eenmaal een eetstoornis hebben, is het ongelooflijk moeilijk om er van af te komen. Maar het kán wel, echt. Ik ken mensen die heel goed zijn hersteld na een eetstoornis. Zij hebben allemaal een vorm van behandeling gehad. Voor goed herstel is vroegtijdige behandeling van groot belang, liefst voordat patiënten beginnen met zeer sterk lijnen. Maar behandeling die erop gericht is dat een patiënt weer gaat eten en toeneemt in gewicht pakt de kern van het probleem niet aan. Ik hoor daar nog te vaak over en wordt daar zo langzamerhand een beetje boos over. De kern ligt namelijk in de zelfbeleving!”

Lees het complete verhaal op LindaNieuws.nl

Comments (0)

© Copyright 2017 - Stichting Anorexia Jongens