Single Blog

Michael Zijlaard helpt jongeren met een eetstoornis

Pesten, té mooie plaatjes op Instagram, weinig zelfvertrouwen: enkele redenen die kunnen leiden tot een eetstoornis. Michael Zijlaard weet er alles van. Zijn echtgenote, wielrenster Leontien van Moorsel, kampte jarenlang met anorexia. Nu helpen ze lotgenoten.

Door: Sang-Ah Yoo freelance redacteur Forum

Als je om 12:30 uur binnenloopt, móet je mee eten. Dat is de regel van het Leontienhuis in Zevenhuizen. Hier lopen jongeren met boulimia of anorexia kosteloos naar binnen voor een luisterend oor, workshop, yogasessie, of: een lunch. Mede-oprichter is Michael Zijlaard, eigenaar van 36 cycling, teammanager van Team Roompot, en ook nog eens man van Olympisch kampioene Leontien van Moorsel.

Leven met een eetstoornis

‘Het idee voor een inloophuis kwam van mijn vrouw. Zij ontwikkelde een eetstoornis tijdens haar carrière. Een stemmetje in haar hoofd zei constant: ‘Je moet mager zijn om die berg op te kunnen fietsen, er mag ab-so-luut geen gewicht bij komen.’ Het waren de jaren 1990. ‘Over anorexia was weinig bekend, en als je ervan had gehoord dan was het ‘die ziekte in Hollywood.’ Leven met een partner met een eetstoornis is niet altijd makkelijk, zegt de ondernemer. ‘Soms voelt diegene zich goed over zichzelf, dan ineens niet. Het kan elk moment ontploffen.’ Mede dankzij een lange ‘sabbatical’ in Portugal, waarbij het echtpaar fietsvakanties organiseerde, hervond Leontien zichzelf.  ‘Ze wilde haar schaamte over haar ziekte doorbreken en het verschil maken voor lotgenoten.’ Elke dag zat er wel iemand aan de keukentafel bij hen thuis. ‘Een moeder met een dochter die anorexia had. Een kennis met een eetstoornis. Allemaal wilden ze praten over hun ervaringen.’

Lees het complete bericht op de website van vno-ncw.nl

Comments (0)

© Copyright 2017 - Stichting Anorexia Jongens