Single Blog

Kabinet komt met aanpak tegen anorexia: ‘Die 18 weken wachtlijst waren hel’

Het kabinet wil de komende tien jaar het aantal ernstig zieke jongeren met een eetstoornis – vooral anorexia – flink terugdringen. Er komen twee speciale kenniscentra voor de aanpak van eetstoornissen en er wordt een werkwijze opgesteld om patiënten minder te voeden onder dwang. Ouders van anorexia-patiënten zijn opgelucht. ‘Mijn dochter stond 18 weken op een wachtlijst.’

Bron: Gelderlander – Victor Schildkamp 12 nov. 2019

Saskia Schnitzler maakte het allemaal mee: een tienerdochter met eetproblemen en de wanhopige strijd om Anne in leven te houden totdat er eindelijk professionele hulp beschikbaar was. ,,Zij stond achttien weken op een wachtlijst.” Lees verder op de Gelderlander.nl

Brief van de ouders Saskia Schnitzler en aan de zorgverleners Saskia Schnitzler (ervaringsdeskundige moeder) en Rik Vreekamp (ervaringsdeskundige vader).

Advieskaart eerste hulp bij anorexia nervosa https://www.buropuur.nl/naaste/advieskaart-eerste-hulp-bij-anorexia-nervosa

Lange wachttijden in de (jeugd)GGZ zijn een pijnlijk gegeven, daar gaan wij als ouders niets aan veranderen. Omdat wij ook ooit met ons ernstig zieke kind met anorexia nervosa op een lange wachtlijst zijn beland en ten einde raad waren, hebben wij onze krachten gebundeld.

We hebben voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor ouders die met hun thuiswonende kind wachten op professionele hulp. De film en de bijbehorende kaart ‘Eerste Hulp bij Anorexia Nervosa’ zijn zorgvuldig en zo neutraal mogelijk opgezet en bevatten handvatten die helpend zouden kunnen zijn in deze ingewikkelde periode die voorafgaat aan een behandeltraject.

Het zijn voorbeelden, geen kant-en-klare oplossingen.
In de film komen een vader, een moeder, een herstelde patiënte en een kinder- en jeugdpsychiater aan het woord. De interviews zijn aangevuld met korte illustratieve fragmenten van situaties rondom eetmomenten, die nagespeeld zijn door professionele acteurs.

We laten zien dat het belangrijk is voor ouders om er te zijn voor het ernstig zieke kind in de acute fase, om het tot steun te zijn. Daarnaast gaan we in op manieren om om te gaan met heftige emoties, vooral met angst en paniek, niet alleen van het kind, maar ook van de ouders zelf. Reacties uit de omgeving, omgaan met school en werk en het belang van goede communicatie komen ook aan bod.

Het is ons doel om andere ouders erkenning, herkenning en steun te bieden. Iedere hulpverlener, instantie of organisatie die zich bezighoudt met eetstoornissen, mag onze film gebruiken, verspreiden, of op hun website plaatsen. De film mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden.

De film en de kaart bieden wij digitaal kosteloos aan en wij hopen dat deze voor iedereen die het nodig heeft, beschikbaar komt. Wilt u het materiaal bekijken en beoordelen waar u het kunt delen met ouders of andere familieleden die met anorexia nervosa te maken hebben?

Comments (0)

© Copyright 2017 - Stichting Anorexia Jongens