Single Blog

JORJEN WILDE NIETS LIEVER DAN EEN SIXPACK MAAR KREEG EEN EETSTOORNIS

Als Jorjen als onzekere tiener besluit voor een sixpack te gaan, loopt het al snel helemaal uit de hand, zien we in de documentaire ‘Ziek Gespierd’.

Door te fanatiek sporten en nauwelijks meer te eten, belandt hij in levensgevaar in het ziekenhuis met een eetstoornis.

AANDACHT

BRON LINDA.NL FOTO NRC JET CANNEMAN

In de documentaire Ziek Gespierd vertelt Jorjen, inmiddels 23, samen met zijn moeder over deze periode. Het begint allemaal wanneer hij als puber niet tevreden is met zijn lichaam: “Ik zag mezelf als een klein, opgeblazen ventje.” Hij snakt naar aandacht en besluit voor een sixpack te gaan. “Een sixpack hoort bij een normaal mannelijk lichaam, anders ben je geen man.”

Jorjen sport al snel fanatiek zeven dagen per week. Hij loopt voor school vijftien kilometer hard, voetbalt of tennist na schooltijd en is thuis continu bezig met sit-ups. Toch gaan nog geen alarmbellen rinkelen bij zijn moeder als hij ook lichamelijke klachten ontwikkelt. Het keerpunt komt pas als ze opeens ziet hoe weinig hij eet en ze zich realiseert dat hij een eetstoornis heeft.

DEPRESSIE

Als Jorjen in het ziekenhuis wordt opgenomen, blijkt pas echt hoe heftig hij bezig was: zijn temperatuur en hartslag zijn gevaarlijk laag. Jorjen krijgt strikte bedrust en belandt in een diepe depressie. Het keerpunt komt als zijn moeder toevallig Leontien van Moorsel tegenkomt, die ook worstelde met een eetstoornis. Jurjens moeder vraagt haar voorzichtig om haar zoon te helpen en dat doet Van Moorsel. Met succes, zo vertelt zijn moeder.  Samen met artsen, therapeuten, zijn moeder en de rest van het gezin helpt zij Jorjen uit het diepe dal komen. “Zij is een reddende engel. Als zij er niet was geweest, was Jorjen er waarschijnlijk niet meer geweest.”

De documentaire Ziek Gespierd kijk je hier terug.

Comments (0)