Single Blog

Joop zijn verhaal over Anorexia en de jaren eromheen

Vandaag starten we met blog 1 van Joop.

Een nakomer, dat was ik. En een ongelukje. De broer boven mij was zeven jaar ouder; onze vader (de ouwe) was de derde man van mijn moeder. Uit haar eerste huwelijk stamde mijn zus. Twee jongens kwamen uit haar tweede. Mijn moeder (40 jaar) had een behoorlijke omvang.

Zij was de baas thuis.  Het grote huis waarin we met z’n zevenen woonden was heel oud en bevond zich aan een gracht in Leiden. Aan de achterkant keken veel buren vanuit hun balkons jaloers neer op onze grote tuin.  Na mijn geboorte verdween mijn vader; samenleven met mijn moeder leek niet meer mogelijk.

Zij had gehoopt op een meisje toen ze in verwachting was. Dat zou goed uitkomen als hulp in het huishouden. Nu een jongen ter wereld kwam redeneerde ze praktisch: mijn broer kon niet goed zien en zodra ik oud genoeg was kon ik voor hem ‘een geleidehond’ zijn. 

Veel familie, vrienden en kennissen kwamen bij ons over de vloer. De tuin met veel struiken,  fruitbomen en een groot grasveld was populair. Daarin werden In de zomer feesten gegeven.  Het leek alsof ik als mollige baby mijn moeder achterna ging.

Zij hield van eten. Dagelijks snoerde ze zich in een korset om haar buik enigszins in toom te houden. Ik hield al jong van snoepgoed. Toen ik de leeftijd had waarop ik met mijn broer kon wandelen peperde mijn moeder mij in: ’Onthoud goed: jij bent er voor je broer’.

Met vragen kun je terecht va de site van anorexiajongens.nl of rechtstreeks via de mail van Joop: jhsbrussee@gmail.com

Vanaf juni kun je ook Joops website bezoeken: openvuist.com
Daar vind je dan korte verhalen waaronder herinneringen
uit zijn jonge jaren.

Volgende week blog nummer 2 van Joop


Als ervaringsdeskundige schrijft Joop in 10 blogs over de periode in zijn jeugd waarin hij niet meer wilde eten.

Best heftig, Joop vertelt ook wat zich vooraf thuis afspeelde en hoe het in de tienertijd gelukkig goed kwam.

Misschien herken je iets. Of vind je het gewoon interessant om te lezen over zijn worsteling met eten.

Met vragen kun je terecht via de site van anorexiajongens.nl of rechtstreeks via de mail van Joop: jhsbrussee@gmail.com

Comments (0)

© Copyright 2017 - Stichting Anorexia Jongens